Nauka
0

Predvidite ženino ponašanje

Sarajevo-x.com
Žena se od nježne i umiljate maze u jednom momentu može pretvoriti u okrutnu i iznerviranu svađalicu u drugom. Kako je to moguće? Ovo je pitanje koje si muškarci postavljaju već godinama. Čak ni Nancy Mayers, autorica knjige "What women want“ nije uspjela dati precizan odgovor.

Međutim, nauka je odlučila ponuditi valjano objašnjenje ženinih čestih promjena raspoloženja koje idu iz jedne krajnosti u drugu. Istraživanja na Univerzitetu Toronto su pokazala da hormoni vladaju ženskim mozgom, a poznavanjem biohemije lako se mogu predvidjeti ženske emocije, izvještava ruska Pravda.

Naučnici su ovu tvrdnju pojasnili kroz eksperimente. Naime, ustanovili su da je skotan mišica mnogo pametnija od mišice koji ne nosi mladi, a razlog tomu je što skotna životinja prima više estrogena, ženskog hormona koji pojačava seksualnu želju žene.

"Ovaj hormon kod žena stimulira rad mozga tako da su one pametnije kada je izlučivanje hormona pojačano“, naglasio je profesor Craig Kinsley.

Stručnjaci smatraju da ista tvrdnja vrijedi i za žene te da nije nužno da žena bude trudna kako bi bila pametnija, već je dovoljno da ima menstruaciju.

Koncentracija estrogena u ženskom tijelu počinje rasti deset dana od prvog dana krvarenja. Rezultat tog procesa jeste što žena postaje pametnija i ljubaznija, ali samo u narednih sedam dana.

"Tokom tog perioda, sva ostala ženina čula dodatno se izoštre. Logika i emocije postaje intenzivnije i zato je žena lako razdražljiva, a u sljedećoj minuti ponovo vesela. Njena percepcija i rad mozga su mnogo brži“, objasnio je psiholog Charles Crawford.

Na osnovu dobivenih rezultata, stručnjaci koji su radili na izradi ove studije, napravili su kalendar koji će, kako tvrde, muškarcima biti od pomoći u njihovim odnosima sa damama.

Kako bi muškarci mogli predvidjeti ženine emocije, važno je da znaju šta se s njima dešava tokom menstruacionog ciklusa:

Od prvog do sedmog dana ciklusa: Žene osjećaju da ih okolina ne razumije te se stoga radije povlače u sebe. Žena postaje osjetljivija.

Od osmog do četrnaestog dana: Žena je mudrija i ljepša, ali emocionalno nestabilnija u odnosu na ostale dane.

Od petnaestog do osamnaestog dana:

Ovo je period izrazite sumnjičavosti i ljubomore. Organizam zahtijeva više seksa, a koža postaje osjetljivija.

Od devetnaestog do dvadesetdrugog dana: Nastupaju problemi sa pamćenjem. Žena postaje konfliktna i traži svađu.