Meksiko
0

Prastari sarkofazi svjedoci propasti kulture Maja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljadu godina stari sarkofazi otkriveni na jugu Meksika mogli bi ponuditi razloge za nestanak kulture Maja, izjavio je arheolog odgovoran za pronalazak.

Grob su prošlog novembra pronašli eksperti tamošnjeg Nacionalnog instituta za arheologiju i historiju (INAH) u gradu Tonini u državi Chiapas na granici sa Gvatemalom, saznaje France Presse.

Kameni nadgrobni spomenik datira iz perioda između 840. i 900. godine nove ere, kada je počelo propadanje civilizacije Maja, otkrio je Juan Yadeum na konferenciji za novinare u četvrtak.

Ostaci pronađeni unutra ukazuju na to da pripadaju ženi ili visoko rangiranom adolescentu.

Sarkofag je opisan kao "unikatan meksički antikvitet", a njegov pronalazak trebao bi pomoći da se utvrdi ko je odgovoran za kolaps Maja, da li su to lokalni stanovnici pod utjecajem doseljenika ili oni koji su pristigli iz Centralne Amerike i regija koje graniče sa današnjim Meksikom.

Civilizacija Maja datira iz perioda od 2000. godine prije nove ere do 1546. godine nove ere, što je pola stoljeća nakon dolaska španskih osvajača. Maje su bile veoma napredan narod, razvili su kalendar, gradove i unaprijedili političku organizaciju.

Mnoge teorije pokušavaju objasniti njihov nestanak, opisujući ga kao rezultat ratova ili pobuna, dok neki vjeruju da je za sve kriv nedostatak prirodnih resursa