{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prastari mikrobi otkriveni u ćilibaru

F
6.1.2007. u 12:10
0
0
Prastari mikrobi otkriveni u ćilibaru
0
Prastari mikrobi otkriveni u ćilibaru
Njemački naučnici otkrili su u rijetkoj i veoma staroj vrsti ćilibara pravi mikrosvjet prastarih bakterija, gljivica i drugih sićušnih organizama starih čak 220 miliona godina, što je jedinstvena prilika za proučavanje evolucije života na Zemlji.
Ćilibar je stvrdnuta smola drveta. U njemu su i dosad pronalaženi "zarobljeni" raznovrsni savršeno očuvani organizmi iz ranijih vremena - mušice, mravi, pauci ili primjeri biljnog svijeta. Međutim, primjeri ćilibara, stari više od 135 miliona godina, u kakvima su po prvi put otkriveni i prastari mikrobi, prava su rijetkost, izvještava DPA.

Spomenuti mikrobi otkriveni su baš u hiljadama kapljica (promjera oko jednog milimetra) takvog ćilibara, pronađenog u italijanskim Dolomitima, u blizini Kortine d'Ampeco.

Radi se o mikrobima iz geološke epohe Trijasa, odnosno iz vremena prvih dinosaurusa. Najveće otkriće u vezi s njima je da su se ti sićušni organizmi vrlo malo promijenili u posljednjih dvjesto miliona godina, dok su druge, razvijenije forme života pretrpjele znatne promjene pod djelovanjem izmjena prirodne sredine.

Između ostalog, ustanovljeno je kako je jedna prastara ameba, otkrivena u ćilibaru, identična svojoj današnjoj srodnici, poznatoj pod naučnim imenom "centropiksis hirsuta", prenosi Tanjug.

U kapima ćilibara otkriveno je najviše baktrerija, a potom gljivica i algi, kao i jednoćelijskih organizama, uključujući ciliatne protozoe i amebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: