Iz misije Apollo 11
66

Prašina s Mjeseca će biti prodana na aukciji uprkos protivljenju NASA-e

D. B.
Oni koji su željeli posjedovati suvenir iz svemira sada napokon imaju priliku za to.

Na aukciji kuće Bonhams će 13. aprila biti prodana prašina prikupljena na Mjesecu tokom misije Apollo 11, a uzorke je prikupio slavni Neil Armstrong.

Konkurancija na aukciji će biti žestoka, a procjenjuje se da bi mječeva prašina mogla dostići cijenu do 1,2 miliona dolara.

Ipak, ova prašina ima "pravnu historiju", a u NASA-i navodno ne znaju kad su izgubili saznanja o lokaciji prašine. Ipak. 2002. godine je bila u posjedu suosnivala muzeja u Kansasu Maxa Aryja, koji je osuđen za prodaju ukradenih artefakata. Mjesečeva prašina je prodana 2015. godine aktuelnoj vlasnici Nancy Lee Carlson, koja ju je platila samo 995 dolara.

Kada je ona poslala prašinu u NASA-u na provjeru, američka svemirska agencija ju je odbila vratiti tvrdeći da prašina pripada "američkom narodu" te da bi trebala biti izložena u javnom muzeju. Godine 2016. je Carlson tužila NASA-u zbog zapljene imovine te je dobila pravnu bitku.

Mjesečevu prašinu je prikupio Neil Armstrong 20. jula 1969. godine kada je postao prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu.

Većina uzoraka tla Mjeseca se čuva u NASA-inom sjedištu, neki su i dalje zapečaćeni, dok su drugi otvoreni u sklopu priprema za misiju Artemis. Ranije ovog mjeseca je NASA otvorila spremnik s lunarnim uzorkom star 50 godina koji je prikupio astronaut misije Apollo 17 Gene Cernan 1972. godine.

Lunarna prašina je čuvana u vakuumiranim spremnicima kako bi buduće generacije naučnika mogle upotrijebiti novu tehnologiju i analizirati lunarno tlo.