Nauka
0

Povratak Napstera

Sarajevo-x.com
Napster, jedan od prvih P2P alata za razmjenu fajlova vraća se na scenu. Napster je ponovo otvorio svoju Internet stranicu i donio nekoliko novosti. Prva od njih je ponovno besplatna muzika, tj. njeno preslušavanje.

Sve što trebate uraditi da biste mogli preslušavati muziku na stranicama Napstera, jeste da se besplatno registrirate, nakon čega dobijate mogućnost da preslušate oko 2 miliona pjesama koje se nalaze u Napsterovoj bazi. Pjesme se mogu besplatno preslušati samo pet puta, dok ih možete skinuti uz novčanu naknadu, kao i na iTunesima.

Loša vijest je ta što je ova usluga za sada moguća samo u SAD-u, dok ostali korisnici mogu preslušavati samo clipove od 30 sekundi. Od ostalih novosti tu su Narchive i NapsterLinks. Narchive je naziv za muzičku enciklopediju koju stvaraju sami korisnici dok su NapsterLinks, kako im i samo ime govori, linkovi koje možete postaviti kod pjesama na svoju stranicu, svoj blog i slično.

Pretplatu na sadržaje koje nudi Napster možete zasad ostvariti i ako ste u Velikoj Britaniji, Kanadi ili Njemačkoj, dok za ostale zemlje nema informacija.