{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povezanost epilepsije i samoubistava

F
4.7.2007. u 17:41
0
0
Povezanost epilepsije i samoubistava
0
Povezanost epilepsije i samoubistava
Ljudi koji pate od epilepsije tri puta češće počine samoubistvo od prosjeka populacije, zaključilo je istraživanje provedeno u Danskoj na 21000 slučajeva samoubistava. Rizik je pet puta veći u periodu prvih šest mjeseci nakon dijagnoze bolesti.
"Pojedinci s epilepsijom suočavaju se s većim rizikom samoubistva, čak ako su i dodatne psihijatrijske bolesti, demografske razlike i socio-ekonomski faktori uzeti u obzir", napisali su autori istraživanja u časopisu The Lancet Neurology.

"Naše je istraživanje identificiralo ljude kojima je tek dijagnosticirana bolest kao ranjivu skupinu kojoj je potrebna dodatna pažnja", dodali su autori u članku.

Mark Cook, profesor neurohirurgije, tvrdi da gotovo sigurno postoje "neke biološke poveznice" između depresije i epileptičnih napada. "Zaista je velik problem što još uvijek postoji stigma i socijalne poteškoće koji dolaze zajedno s dijagnozom epilepsije", izjavio je Cook. Istraživanje je otkrilo i da oboljele žene češće počine samoubistvo od oboljelih muškaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: