{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potraga za vanzemaljcima: Kineski teleskop od 100 miliona eura će uskoro biti završen

27.7.2015. u 21:16
36
88
Potraga za vanzemaljcima: Kineski teleskop od 100 miliona eura će uskoro biti završen
36
Kina je napokon napravila prvi veliki korak ka novom nivou posmatranja zvijezda postavljanjem panela na najveći radioteleskop na svijetu.
Podizanje teleskopa počelo je 2011. godine, a konačno postavljanje osjetljivih panela počelo je nedavno. Teleskop nosi naziv Otvoreni sferični 500-metarski teleskop ili skraćeno FAST, a čine ga konstrukcija i 4.450 trougaonih panela ili ploča.

Svaka ploča je duga oko 11 metara, a njihovo postavljanje počelo je u četvrtak. Teleskop je smješten u provinciji Guizhou, u tzv. Karst depresiji koja je izolovana od ljudskog djelovanja i objekata. Teleskop je pet kilometara udaljen od prve nastambe što za posljedicu ima odsustvo bilo kakvih smetnji.

"Kada imate vrlo osjetljiv teleskop, onda možete primiti izuzetno slabe i udaljene radiosignale. Pomoću njega ćemo tražiti inteligentan život i porijeklo našeg svemira", rekao je Wu Xiangping, direktor Kineskog astronomskog društva.

Poređenja radi, trenutni najveći radioteleskop na planeti Arecibo opservatorij širok je "samo" 305 metara. Izgradnja je koštala blizu 9 miliona eura, dok će FAST do kraja radova koštati nevjerovatnih 100 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: