|

Potraga za vanzemaljcima: Kineski teleskop od 100 miliona eura će uskoro biti završen

Potraga za vanzemaljcima: Kineski teleskop od 100 miliona eura će uskoro biti završen
36
Klix.ba
27.7.2015. u 21:16
88
komentara
36

dijeljenja
1/2
2/2
Kina je napokon napravila prvi veliki korak ka novom nivou posmatranja zvijezda postavljanjem panela na najveći radioteleskop na svijetu.
Podizanje teleskopa počelo je 2011. godine, a konačno postavljanje osjetljivih panela počelo je nedavno. Teleskop nosi naziv Otvoreni sferični 500-metarski teleskop ili skraćeno FAST, a čine ga konstrukcija i 4.450 trougaonih panela ili ploča.

Svaka ploča je duga oko 11 metara, a njihovo postavljanje počelo je u četvrtak. Teleskop je smješten u provinciji Guizhou, u tzv. Karst depresiji koja je izolovana od ljudskog djelovanja i objekata. Teleskop je pet kilometara udaljen od prve nastambe što za posljedicu ima odsustvo bilo kakvih smetnji.

"Kada imate vrlo osjetljiv teleskop, onda možete primiti izuzetno slabe i udaljene radiosignale. Pomoću njega ćemo tražiti inteligentan život i porijeklo našeg svemira", rekao je Wu Xiangping, direktor Kineskog astronomskog društva.

Poređenja radi, trenutni najveći radioteleskop na planeti Arecibo opservatorij širok je "samo" 305 metara. Izgradnja je koštala blizu 9 miliona eura, dok će FAST do kraja radova koštati nevjerovatnih 100 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (88)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...