Nauka
12

Potraga za vanzemaljcima: ESA i Rusija na Crvenu planetu poslali ExoMars sonde

Klix.ba
Sa kazahstanskog kosmodroma Baikonur u ponedjeljak je lansirana raketa koja na Mars nosi sonde čiji je zadatak potraga za vanzemaljskim životom.

S obzirom da je pred letjelicom put od enormnih 500 miliona kilometara, prvi rezultati potrage se mogu očekivati tek za nekoliko mjeseci. Misija ExoMars zajednički je projekat Evropske svemirske agencije i ruskog Roskosmosa.

Prve informacije sa dvije sonde, ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) i Schiaparelli, počet će stizati na Zemlju tek za oko sedam mjeseci. TGO će nakon dolaska rakete do Crvene planete početi orbitirati očitavajući atmosferu u potrazi za tragovima nekadašnjeg života, dok će modul Schiaparelli sletjeti na površinu gdje će vršiti očitavanja.

Nažalost, Schiaparelli će imati vrlo kratak životni vijek jer će se baterije istrošiti do 2018. godine. S druge strane, ExoMars će do tada na Mars poslati novu raketu koja će nositi rover sa zadatkom da nastavi istraživanje površine. Bit će to prvi rover koji će moći bušiti Marsovo tlo do dubine od oko 200 centimetara.