Potpuno pomračenje Mjeseca 21. decembra

S
Sarajevo-x.com
20.12.2010. u 10:16
0
19
Potpuno pomračenje Mjeseca 21. decembra
0
Potpuno pomračenje Mjeseca 21. decembra
Stručnjaci najavljuju kako će se na nebu rano ujutro 21. decembra odigrati posljednje pomračenje mjeseca u 2010, te ističu kako će puni mjesec dramatično mijenjati boje, javlja CNN.
Očekuje se da će pomračenje trajati oko tri i po sata. U početku (od 7.33 sati po našem vremenu) će to biti djelimična pomrčina, a završit će u 11:01 sati. Prethodno pomračenje mjeseca desilo se 26. juna.

Tokom pomrčine Mjeseca, Zemlja, Sunce i Mjesec su u jednoj ravni tako da Sunčeve zrake ne padaju na Mjesec. Pomrčina Mjeseca moguća je samo ako je Mjesec pun i ako je u Zemljinoj sjeni.

Početak totalnog pomračenja očekuje se u 08:41 sati, kad će Zemlja potpuno blokirati padanje Sunčevih zraka na Mjesec, koji će imati jarku crvenu boju do 09:35 sati, prema NASA-i.

Cijeli događaj je vidljiv iz Sjeverne Amerike, Grenlanda i Islanda. Iz Zapadne Evrope će se moći vidjeti početna faza pomrčine, dok će u Aziji moći vidjeti kasniju fazu. Ipak, oni koji nisu u prilici sa svojih pozicija vidjeti ovu pojavu, mogu to učiniti na web-stranici NASA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: