Simpatičan tip
7

Postoje planete koje su mekane i napuhane poput šećerne vune

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Astronomi su uz pomoć teleskopa Hubble uspjeli klasificirati novi tip planeta čija se gustina može opisati pomoću samo tri riječi - poput šećerne vune.

Te su planete ogromne poput Jupitera, imaju atmosferu načinjenu od vodika i helija, ali su do 100 puta lakše od naše najveće planete. Zbog neobičnih karakteristika naučnici novom tipu planeta tepaju nadimkom "super-napuhane"

Donedavno su astronomi na papiru imali tri tipa planeta čije primjere možemo vidjeti u našem sistemu - to su planete poput Zemlje s tvrdom površinom, divovske ledene planete poput Neptuna i gasoviti divovi poput Jupitera. Zato su naučnici do sada klasificirali egzoplanete prema slici i prilici koju imamo u našem komšiluku.

Ali zahvaljujući otrkiću tri egzoplanete koje nisu mogli jednostavno grupisati u jedan od poznatih tipova, odlučeno je da se napravi nova - supernapuhane.

Novi pogled na ove planete prvi put uočene 2012. godine objavlje je u listu The Astronomical Journal, a mukotrpan rad potpisuju naučnici s Univerziteta u Colorado Boulderu.

"Veoma su bizarne. Zamislite loptu od šećerne vune veličine Jupitera. To je zaista vrlo niska gustina" rekla je jedna od istraživačica Jessica Libby-Roberts.

Misterija koja obuhvata ove planete, pored činjenice da su im atmosfere "napuhane", jeste i njihov unutrašnji hemijski sastav. Naime, do njega je zasad nemoguće doći, jer gusti napuhani oblaci sprečavaju detekciju.