Nauka
0

Postignut napredak u otkrivanju misterije svemira

SRNA
Naučnici evropskog istraživačkog centra CERN saopštili su danas da su izvršili sudar snopova čestica rekordne snage, što je presudno za napredak njihovog programa za otkrivanje misterija univerzuma.

Nova faza eksperimenta obavljena je rano jutros, kada su u Veliki sudarač čestica Hadron (LHC) ubačeni za šest procenata gušći zraci nego prilikom postavljanja prethodnog rekorda u američkoj laboratoriji Fermilab prošle godine.

Svaki sudar u Hadronovom tunelu dužine 27 kilometara na švajcarsko-francuskoj granici stvara simulaciju Velikog praska, odnosno trenutka u kojem je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir.

Sudarom gušćih snopova čestica nastaje više materijala koji naučnici mogu da analiziraju.

"Intenzitet zraka je ključ za uspjeh LHC-a, pa je ovo veoma važan korak. Veći intenzitet znači više podataka, a više podataka znači veći potencijal za otkrića. Vlada opipljivo osjećanje da smo na pragu novog otkrića", izjavio je Sergio Bertolucci, direktor istraživanja u CERN-u.

Portparol CERN-a izjavio je da je u posljedinjh sedam dana sakupljeno više podataka nego u prethodnih devet mjeseci i da su dobijene informacije pohranjene na nekoliko hiljada kompjuterskih diskova.

LHC je najveća eksperimentalna mašina u istoriji, a njegova gradnja koštala je 10 milijardi dolara. Izvođenje eksperimenata u ovom postrojenju počelo je krajem marta 2010. godine.