Lansiranje ove godine
60

Posmrtni ostaci četiri američka predsjednika bit će poslani u svemir

D. B.
Američka kompanija Celestis poznata po lansiranju memorijalnih svemirskih letova sada planira poslati u svemir posmrtne ostatke četiri bivša američka predsjednika, a misija će biti obavljena ove godine.

Iako zvuči čudno, Celestis nije neki startup novog doba koji pokušava privući pažnju. Kompanija poostoji duže od dva desetljeća, a čak ju je angažovala i američka svemirska agencija NASA da u njeno ime oda počast jednom naučniku. Ovog puta će kompanija u svojoj misiji dospjeti u duboki svemir, dalje od svemirskog teleskopa James Webb.

Na letu pod nazivom Enterprise bit će poslani posmrtni ostaci predsjednika, čija če kapsula otići dalje od sistema Zemlja - Mjesec i pridružiti se drugim planetama, mjesecima, asteroidima i kometama na svom "beskonačnom putu kroz kosmos".

Za misiju će se koristiti Vulcan Centaur raketa kompanije United Launc Alliance, koja će biti lansirana iz Cape Canaverala ove godine. U svemir će biti poslani posmrtni ostaci bivših predsjednika Georgea Washingtona, Ronalda Reagana, Johna F. Kennedyja i Dwighta D. Eisenhowera.

Međutim, to nije sve, jer će u svemir biti poslani i posmrtni ostaci Genea Roddenberryja, njegove supruge Majel Barret Roddenberry, sina Eugenea i nekih članova glumačke postave franšize "Star Trek".

Koliko sve ovo ima smisla, pitaju se mnogi, međutim, na web stranici kompanije se spominje DNK i njeno očuvanje hiljadama godina bez opasnosti od degradacije. DNK se može koristiti kao kosmička vremenska kapsula koja omogućave učenje o prošlosti.

U Celestisu se nadaju da će tehnologija koja će biti dostupna sljedećim generacijama omogućiti ne samo "čitanje DNK" nego i pružiti informacije o čovječanstvu te ličnostima kojim pripada.