Osigurani filteri i teleskopi
54

Posmatrajte prelazak Venere preko Sunca

FENA
Astronomsko društvo Orion Sarajevo, za građane BiH sutra u 5.30 sati na platou kod Vidikovca organiziraju posmatranje jedinstvenog događaja - prelaza Venere preko Sunca.

Naime, 6. juna ujutro, Sunce će za građane BiH izaći oko 05 sati. Ovo Sunce, međutim neće biti obično Sunce. Ukoliko bi ga posmatrali kroz specijalni filter ili tamno staklo mogli bi na njemu primjetiti tamnu tačku koja će se lagano kretati prema rubu Sunčevog diska i pri dodiru s njim pretvoriti u tamnu kapljicu koja će oko 7 sati napustiti Sunce.

"Ova tačkica nije jedna od mnogih pjega na Suncu koje se mogu vidjeti u zadnje vrijeme, kako Sunce dostiže maksimum svoje aktivnosti. Ta tačkica je planet Venera i bit ćemo svjedoci prelaza Venere preko Sunca, najrjeđeg predvidljivog astronomskog događaja vidljivog sa Zemlje. Sljedeći put kada se ovo desi neće biti nas, a vjerovatno ni naše djece, jer će se ovaj događaj ponoviti tek 2117. godine", kažu iz AD Orion.

Stotinjak metara iznad mjesta gdje je završavala nekadašnja žičara na Trebeviću, kod Vidikovca je mjesto potpuno otvoreno ka istoku. Tu će članovi AD Oriona postaviti tri veća teleskopa sa specijalnim filterima za posmatranje Sunca od kojih će se preko jednog događaj snimati kamerom i prikazivati na monitoru.

Za one koji dođu, bit će osigurano i više manjih filtera za posmatranje golim okom i više manjih teleskopa pomoću kojih će se metodom projekcije posmatrati Sunce sa Venerom.

"Iako znamo sve o Zemlji kao planeti koja se kreće, najveći dio vremena nismo toga svjesni i uglavnom živimo u jednoj ravni. Rijetke su prilike kada čovjek može stvarno iskusiti to da se nalazi na nekoj planeti, koja zajedno sa ostalim planetama kruži oko Sunca. Tada, gledajući Veneru, koju neki zovu Zemljinom sestrom, možete zamisliti kako bi Zemlja izgledala kada bi je posmatrali sa udaljenosti, na primjer Marsa i stvarno osjetiti naše kretanje kroz svemir kao da ste se malo izmakli sa nje", rekli su iz AD Orion, pozivajući građane da sa ostatkom čovječanstva dožive ono što više nikada neće imati priliku doživjeti.

Venera je prilikom ovakvog poravnanja u položaju kada je najbliža Zemlji i nalazi se na udaljenosti od nekih 50 miliona kilometara, a kako su njene dimenzije jako slične Zemljinim (prečnik od oko 12.000 km) to znači da ćemo je tada vidjeti kao kružić prividnog ugaonog prečnika oko jedne minute.

Prelazi Venere se dešavaju u parovima tako da kada se desi jedan, slijedi drugi nakon skoro tačno osam godina, iza toga sljedeći je tek za 105.5 ili 121.5 godina.

Ovaj tranzit nažalost nećemo moći vidjeti tokom cijelog njegovog trajanja od 6 sati i 40 minuta. Za posmatrače sa ovog dijela Zemlje tranzit će već biti u toku kada Sunce izađe.