Konfuzija s kalendarima
0

Posljednja Isusova večera je bila u srijedu, ne u četvrtak

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kršćani vjeruju da se Posljednja večera Isusa Krista dogodila na Veliki četvrtak, ali posljednje istraživanje naučnika govori da se to dogodilo u srijedu, piše AFP.

Profesor Colin Humphreys, naučnik sa Univerziteta Cambridge, vjeruje da je došlo do greške u kalendaru, te svojim istraživanjem pokušava utvrditi tačan datum Uskrsa.

Humphreys je koristio kombinaciju biblijskih, historijskih i astronomskih istraživanja kako bi precizirao datum Posljednje večere Isusa Krista i njegovih učenika, neposredno prije njegove smrti.

Istraživači su dugo pokušavali utvrditi neke nedosljednosti u Bibliji. Dok su Matej, Marko i Luka govorili da se Posljednja večera dogodila početkom židovskog blagdana Pesaha, Ivan tvrdi da se dogodilo prije toga.

Humphreys je zaključio u svojoj posljednjoj knjizi "The Mystery Of The Last Supper", da je Isus, zajedno sa Matejem, Markom i Lukom, koristio drugačiji kalendar od onog koji je koristio Ivan.

"Šta god da mislite o Bibliji, činjenica je da Židovi nikada neće zamijeniti večeru na Pesah sa nekom običnom večerom, tako da je kontradiktornosti u evanđeljima vrlo teško razumjeti" rekao je Humphreys.

Po njegovoj teoriji, Isus se vodio židovskim kalendarom, a Ivan lunarnim koji se i danas koristi.

Prema tome, večera na Pesah i Posljednja večera su se dogodile u srijedu, te upravo to objašnjava kako se mnogo toga moglo dogoditi između večere i raspeća.

To znači da hapšenje Isusa, ispitivanje i odvojena suđenja nisu obavljena tokom samo jedne noći. Humphreys misli da bi se proslava Uskrsa trebala prilagoditi modernom kalendaru. Po tome je tačan datum raspeća 3. april, a Uskrsnuća 5. april.