Nauka
0

Pošast kamila, zečeva i žaba u Australiji

Sarajevo-x.com
Australci su u 19. vijeku donosili razne životinje iz područja širom svijeta i naseljavali ih po Australiji. Gledati te životinje po australijskim divljinama je bio jedan vid atrakcije, sve dok njihova populacije nije toliko narasla da su postale štetočine prve vrste.

Prvo su to bili zečevi iz Engleske, zatim kamile iz Indije, a na kraju su sa Havaja donesene gigantske žabe.

Dok su se veliki novci uložili u držanje pod kontrolom brojnosti zečeva i žaba na područjima koje su naseljavali, australske divlje kamile su skoro zaboravljene, jer se oni koji su željeli da ograniče populaciju kamila nisu mogli usaglasiti oko najboljeg načina da se to postigne.

U martu je u Pertu održana konferencija o utvrđivanju nacionalne strategije za kontrolu populacije kamila koja se procjenjuje na oko milion životinja, sa godišnjim prirastom od 100.000.

Problem je lako definisati: "njihov broj se udvostručava svakih osam godina i one počinju da se natječu za hranu sa prirodnim australijskim divljim i domaćim životinjama, ugrožavaju australske biljke, uništavaju ograde i ugrožavaju aboridžinska naselja", izjavio je Glenn Edwards, direktor konferencije Desert Knowledge Cooperative Research Centre.

"Dok zemlja preživljava jednu od najgorih suša u historiji, narastajući broj divljih kamila uzrokuje ozbiljnu ekološku, ekonomsku i kulturalnu štetu", dodao je Edwards.

Paddy McHugh, koji organizuje turistička putovanja sa svog Townsville ranča želi da pokrene farmersku industriju kamila. "Želimo da ih odvedemo sa divlje zemlje, stavimo ih odgovarajuće prostore i uzgajamo u svrhu potrošnje", izjavljuje McHugh.

Prepreka je u tome što kamile, dovedene 1890-tih godina radi naseljavanja divljih i nepristupačnih krajeva Australija životinjama, žive u pustinjskim krajevima i ne vrijede puno. Dobavljanje njihovog mesa niske vrijednosti na lokalna tržišta je težak i skup biznis. Izvoz je jednako problematičan.

Delegati konferencije u Pertu najavljuju dolazak velike krize. Natalie Turner iz asocijacije Centralian Land Management, se slaže da je potrebno hitno naći rješenje problema. "Zbog suše, kamile dolaze u naseljenije krajeve da bi pronašle vodu", izjavljuje Turner. "Navikli smo da ih vidimo 20 ili 30 u grupi i to je predstavljalo neobičnu i interesantnu atrakciju. Vjerujte da nije atraktivno kada se pojavi krdo od 1.000 kamila na vašem imanju".