Nauka
226

Poremećaj u prirodi: Foke seksualno napadaju pingvine

Klix.ba
Na jednom od otoka u Indijskom okeanu istraživači su uočili kako foke seksualno napadaju i prisiljavaju na odnos pingvine. U posljednje vrijeme zabilježena su četiri ovakva slučaja.

U tri od četiri incidenta foke su pustile pingvine, a u jednom slučaju foke su ubile i pojele pingvina.

Naučnici sa Univerziteta Pretorija pratili su divlje životinje na Marion otoku zbog neobičnog ponašanja. Ovaj obrazac ponašanja je uočen prvi put 2006. godine i naučnici su mislili da je riječ o pojedinačnom slučaju, no sada smatraju kako se ovaj obrazac proširio.

"Iskreno, nisam očekivao da će se ovo ponašanje ponoviti ikada više, a kamo li u toliko slučajeva", rekao je Nico de Bruyin sa Instituta za istraživanje foka u Pretoriji (Južnoafrička Republika) za BBC.

U svakom od četiri incidenta foke su ganjale, uhvatile i popele se na pingvine. Pokušavale su imati snošaj s njima između 2,5 do šest minuta, a potom su odmarali i pokušavali opet. Prosječno vrijeme snošaja je pet minuta. Sve foke su bile mužjaci, ali spol pingvina nije bio poznat.

Eksperti pretpostavljaju da je riječ o naučenom ponašanju jer su se incidenti dogodili više puta i mogli bi se nastaviti, ali njihov uzrok nije poznat. Pretpostavljaju da su foke možda seksualno neiskusne, frustrirane ili da je to čin agresije. Također, možda imaju problem u prepoznavanju foka ženki.

U velikom broju napada foke su uspjele penetrirati u pingvine kod kojih je na kraju uočena krv među nogama. Isti ovakav incident dogodio se na Trypot plaži, a posljednji su se dogodili na plažama Goodhope i Funk.