Nauka
0

VIDEO / Pored Merkura snimljen svemirski brod?

Sarajevo-x.com
Veliki objekt se pojavio na ekranima astronoma pored Merkura. Lovci na NLO-e se pitaju da li se radi o svemirskom brodu.

Objekt se pojavio niotkuda, a snimio ga je NASA-in teleskop. NASA-ini naučnici vjeruju da se ne radi o svemirskom brodu nego je pojava na fotografijama rezultat načina na koji se procesuiraju. Objekt se pojavio u vrijeme kada je prolazila solarna baklja, piše Daily Mail.

Oko 100.000 posjetilaca videoservisa YouTube je vidjelo ono što je snimio teleskop Heliospheric Imager-1. Snimljeni materijal je uploadovao korisnik siniXster.

"Objekt je zaobljen na obje strane. Meni se čini da se radi o svemirskom brodu", napisao je u svom komentaru siniXster.

Međutim, eksperti tvrde da se ne radi o svemirskom brodu. Fotografije koje je napravio teleskop je anlizirala laboratorija United States Naval Research. Inžinjer Nathan Rich je objasnio da je "objekt" zapravo fotografija Merkura iz prethodnog dana.

Naučnici su uporedili fotografije sa onim koje su nastale prethodnog dana te su izbacili sve što se pojavljuje dva puta. Zvijezde su odmah izbačene, a objekti koji se kreću, poput planeta, zadržali su se na fotografijama.

"Pozicija planete prethodnog dana je prikazana u vidu tamnog objekta, a kasnije se pojavljuje kao svijetlo područje kada se fotografije poboljšaju", izjavio je Rich za Space.com.