{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porast nivoa mora i do metar i pol do kraja stoljeća

F
16.4.2008. u 19:00
0
0
Porast nivoa mora i do metar i pol do kraja stoljeća
0
Porast nivoa mora i do metar i pol do kraja stoljeća
Naučnici upozoravaju da će nivo mora najvjerovatnije rasti mnogo brže i više nego što su do sada predviđali zbog topljenja glečera i polarnog leda.
Zaključak nove studije, koju su proveli britanski i finski naučnici, jest da bi nivo mora mogao porasti i za čitav metar i po do kraja stoljeća, što bi rezultiralo izmještanjem miliona ljudi iz njihovih domova.

Polarni led na Grenlandu i na Antarktiku se topi mnogo brže nego što je to prognozirano i autori najnovijeg istraživanja kažu da tako brz tempo topljenja nije uzet u obzir u dosadašnjim modelima.

Britansko-finski tim eksperata iznio je rezultate svog istraživanja na velikoj međunarodnoj konferenciji naučnika u Beču.

Oni nisu prvi koji tvrde da je prognoza Međunarodnog panela o klimatskim promjenama o porastu nivoa mora od između 28 i 43 centimetara do 2100. godine suviše konzervativan.

Prošle godine njemački naučnik Stefan Ramstorf je, koristeći se drugačijom metodologijom od svojih britanskih i finskih kolega, došao do sličnog zaključka o porastu nivoa mora od između 50 i 140 centimetara do 2100. godine.

Tako veliki porast nivoa mora bi imao ogroman efekt na zemlje kao što su Bangladeš koje imaju dugačku i nisku obalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: