Do kraja stoljeća
0

Porast nivoa mora dvaput veći od očekivanog

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naučnici koji proučavaju klimu na Zemlji poručili su sa sastanka u Danskoj da će do kraja stoljeća nivo svjetskih mora možda porasti dva puta više nego što je prvobitno očekivano.

Prema ovoj prognozi, koja se zasniva na novim satelitskim proučavanjima i mjerenjima na Grenlandu i Antarktiku, nivo okeana u svijetu bi mogao da se poveća i za više od jednog metra.

Prije dvije godine jedna komisija UN-a za proučavanje klime je predvidjela da će nivo svjetskih okeana porasti za pedeset devet centimetara u tom periodu.

BBC-ev stručnjak za pitanja životne sredine i klime kaže da bi porast nivoa mora u svijetu mogao da izvrši ogroman utjecaj na uvjete života šesto miliona ljudi na planeti koji žive na niskoj nadmorskoj visini i u nizinama širom svijeta.

Novi naučni podaci na kojima se temelje ovakve prognoze predstavljeni su na trodnevnoj konferenciji čiji je cilj osavremenjavanje već usvojenih saznanja i shvaćanja pojave globalnog otopljavanja, pred političke razgovore o tom pitanju planirane tokom ove godine.