Pozitivni pokazatelji
30

Populacija tigrova u Indiji doživjela nagli porast

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Indija je sada dom za gotovo 3.000 tigrova, što je skoro za trećinu više nego prije četiri godine, prema posljednjem popisu tigrova.

Premijer Narendra Modi, koji je u ponedjeljak predstavio nalaze, rekao je da je populacija tigrova porasla s 2.226 u 2014. na 2.967 u 2018. godini. On je dodao da je Indija sada jedno od najvećih i najsigurnijih staništa tigrova. Sada se procjenjuje da je Indija dom za približno 70 posto tigrova od ukupne svjetske populacije ovih mačaka.

Indija broji tigrove jednom u četiri godine i to je dug, naporan zadatak koji uključuje šumare i naučnike koji pretražuju područje od oko 500.000 kvadratnih kilometara tražeći dokaze o populaciji.

Ovo je veliki uspjeh u očuvanju tigrova, kažu naučnici. Prema jednoj procjeni, samo između 1875. i 1925. u Indiji je ubijeno oko 80.000 tigrova. Na hiljade tigrova je u prošlosti ubijano vatrenim oružjem, kopljem, pomoću različitih zamki, ali i raznim otrovima. Do 60-ih godina broj tigrova se naglo smanjio.

Međutim, niz vladinih inicijativa o zaštiti tigrova, uključujući zabranu lova i podizanje svijesti u seoskim zonama, smatra se ključnim razlogom porasta populacije ove vrste životinja, piše BBC News.