Nauka
0

Ponovno rođenje Napstera

Klix.ba
Jedan od najpoznatijih P2P softwarea za razmjenu muzike putem interneta, Napster, krajem ove godine će biti ponovo pokrenut, ali sada kao potpuno legalan i od strane novog vlasnika.

Napster je stekao popularnost ali i ozloglašenost kao glavni izvor za nelegalno presnimavanje, sve do 2001. godine kada ga je muzička industrija uspjela ugasiti.

Iduće godine Napster je došao u vlasništvo Roxio, firme koja proizvodi software za presnimavanje CD-ova, a koja trenutno radi i na lansiranju Napstera kao legalnog muzičkog softwarea.

Novi Napster, koji će nositi ime Napster 2.0, bit će najvjerovatnije najveći online izvor muzike autorizovanog karaktera u svijetu.

Predsjednik kompanije Roxio, Chris Gorog je rekao da će se u ponudi naći skoro 500.000 pjesama. Svi fanovi i ljubitelji muzike će moći kupiti svoje omiljene pjesme putem mjesečne pretplate ili pojedinačno putem računa.

Napster 2.0 će također ponuditi i preslušavanje određenih radio stanica kao i mogućnost "prženja" CD-ova. Glavne karakteristike izvornog Napstera kao što su nezavisnost, sloboda izbora i inovacije će zauzimati važno mjesto i u novoj verziji.

Ali kako nagašava Chris Gorog glavni cilj će biti da se napravi stranica najbolje muzike na svijetu dok će u isto vrijeme poštovati prava umjetnika koji su stvorili tu istu muziku.

Roxio je kupio Napster za "mizernih" 5 miliona dolara u novembru 2002. godine te je ranije ove godine osnovao još jednu stranicu za legalno "skidanje" muzike nazvanu Pressplay.

Gospodin Gorog je rekao da su neki umjetnici odbili pojavljivanje njihovih pjesama na novom Napsteru, ali je kod ostalih imao vrlo dobar odziv.

Čak oko 97% ljubitelja muzike je prepoznalo ime Napster, a oko polovine njih je izrazilo spremnost da plaćaju za downloadovanje.

Napsterov site trenutno nudi samo animacije svoje maskote koja bježi iz bolnice nakon što je bila povrijeđena.

Interesantna je i vijest da će priča o Napsteru ugledati i svjetlo dana u vidu dugometražnog filma.