|

Ponovno odgođeno lansiranje šatla "Atlantis"

Ponovno odgođeno lansiranje šatla "Atlantis"
0
F
FENA
8.9.2006. u 22:08
0
komentara
0

dijeljenja
Ponovno odgođeno lansiranje šatla "Atlantis"
NASA je ponovo odgodila za danas planirano lansiranje kosmičkog broda "Atlantis" s ljudskom posadom, zbog kvara na senzorima za gorivo, saopćili su zvaničnici službe američke agencije za istraživanje kosmosa.
NASA skoro dvije sedmice pokušava da lansira šatl "Atlantis" i njegovu šestočlanu posadu do Međunarodne kosmičke stanice (MKS) koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, ali je to svaki put bilo odgađano zbog vremenskih uvjeta ili iz tehničkih razloga.

Ponovni pokušaj lansiranja "Atlantisa" zakazan je za sutra u 11.15 po lokalnom vremenu i on će ujedno biti i posljednji prije otvaranja novog lansirnog prozora 20. oktobra, javile su agencije.

Tokom današnjeg redovnog testiranja kosmičkog broda, jedan od senzora za gorivo nije odgovorio na kompjuterske komande i pokazivao je da je rezervoar prazan, prenijela je agencija Reuters.

Ovaj senzor nalazi se na vanjskoj strani rezervoara i dio je sistema koji treba da isključi glavne motore ako se on isprazni.

NASA je prvi put pokušala da lansira "Atlantis" 27. augusta, a ukoliko ni sutrašnji pokušaj ne uspije novi startni prozor bit će otvoren od 20. oktobra do 15. novembra, s tim što su samo dva dana, 26. i 27. oktobar, optimalni za start.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.