Kreće se ka Sibiru
118

Pomjera se Zemljin sjeverni magnetni pol, mogao bi biti problem za navigaciju

Klix.ba
Sjeverni magnetni pol Zemlje se pomjera brzo prema Rusiji zbog čega bi moglo biti problema s mapama na smartphoneima i navigacijskim sistemima, piše CNN.

Sjeverni magnetni pol se koristi za kompase, a za razliku od geografskog sjevernog pola koji je fiksan, sjeverni magnetni pol se vremenom pomjera, odnosno kreće se od kanadskog Arktika prema Rusiji od 1831. godine.

No, njegovo ubrzano pomjeranje prema Sibiru u proteklim godinama brzinom od 55 km godišnje je prisililo naučnike da ažuriraju Svjetski magnetni model koji koriste civilni navigacijski sistemi, Organizacija sjevernoatlantskog sporazuma te britanska i američka vojska godinu ranije nego je predviđeno.

"Zbog neplaniranih varijacija u regiji Arktika naučnici su pripremili novi model koji preciznije predstavlja promjenu magnetnog polja od 2015. godine do danas", saopćio je Američki nacionalni centar za okeane i atmosferu.

Model se obično ažurira svakih pet godina, ali je sada to moralo biti učinjeno ranije zbog sigurne navigacije za vojne svrhe, komercijalne aviokompanije, operacije potrage i spašavanja i slično.

Iako je vojska primarni korisnik modela, on se koristi i za Googleove i Appleove civilne sisteme mapiranja.

Promjene sjevernog magnetnog pola su rezultat procesa duboko u unutrašnjosti planete. Zemljino magnetno polje se stvara u njenom tečnom jezgru koje čine tečno željezo i nikl.