{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Polarna svjetlost iznad Skandinavije nakon solarne oluje

S
25.1.2012. u 12:30
0
5
Polarna svjetlost iznad Skandinavije nakon solarne oluje
0
Čak i najiskusniji posmatrači koji godinama posmatraju nebo bili su zapanjeni intenzitetom Aurore boeralis koja se pružila preko neba iznad skandinavskog prostora nakon najveće solarne oluje u posljednjih šest godina.
Polarna svjetlost (Foto: AFP)
Polarna svjetlost (Foto: AFP)

Posmatrači su bili zadivljeni nevjerovatnim prizorom polarne svjetlosti koja je uzrokovana eksplozijom u Sunčevoj atmosferi poznatijom kao Sunčeva baklja.

"Bilo je apsolutno nevjerovatno. Prvu Auroru borealis sam vidio prije 40 godina i moram reći da je ova najbolja od svih koje sam vidio", rekao je astronom John Mason, prenosi AP.

Američki stručnjaci iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu javili su da zasad nema problema uzrokovanih sunčevom bakljom, nego da je samo pokrenuto intenzivnije prikazivanje polarne svjetlosti, koja se mogla vidjeti čak i iz Velsa.

"Za mene je ovo poziv na buđenje, jer je ispred nas još više takvih promjena i mnogo goreg je ispred nas, sada smo prošli sa prelijepim bojama na nebu", rekao je Doug Biesecker iz Američkog centra za prognozu vremena u Coloradu.

Naučnici očekuju još više polarnih svjetlosti koje će biti vidljive i u Velikoj Britaniji zbog toga što Sunčeva aktivnost dostiže maksimum u 2013. godini. Zbog povećane aktivnosti Sunca, neki od letova preko Sjevernog pola su otkazani zbog mogućih komunikacijskih problema zbog povećane radijacije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: