Nauka
3

Pokušaj historije: SpaceX obustavio lansiranje zbog zalutalog broda

Klix.ba
U nedjelju navečer propuštena je još jedna prilika da SpaceX uđe u historiju istraživanja svemira, odnosno historiju razvijanja tehnologije koja to omogućava.

Zbog serije nepredviđenih problema koji su otpočeli sa zalutalim brodom, plan za lansiranje napušten je doslovno u posljednjoj sekundi prije potisnuća rakete Falcon 9.

Iako je odbrojavanje došlo do nule, iako je izgledalo da će raketa svakog trenutka poletjeti, glavni kompjuter je blokirao rad glavnog motora. Na svu sreću, raketa i pogonski sistem su netaknuti tako da gubici kompanije SpaceX neće biti preveliki.

Problemi su se počeli nizati kada je civilni brod prišao preblizu plutajućoj platformi sa koje je Falcon 9 trebao poletjeti. Odbrojavanje je restartovano nakon čega se brod udaljio na sigurnu distancu. Ipak, u međuvremenu se nešto desilo sa pogonskim gorivom.

"Polijetanje je odgođeno zbog aktiviranja alarma koji nagovještava slabu snagu potiska. Zbog čekanja da se brod udalji, povišena je temperatura kisika, a stvorio se i balon helijuma", objasnio je osnivač kompanije Elon Musk.

Lansiranje u nedjelju moglo je ući u historiju, ali ne zbog polijetanja nego zbog spuštanja koje bi uslijedilo. Naime, SpaceX je već nekoliko puta bezuspješno pokušao vertikalno spustiti raketu na plutajuću platformu lociranu na vodi.