Nauka
0

Pokrenuta istraga zbog zločina nad porodicom Alberta Einsteina

FENA
Državno odvjetništvo u Frankenthalu pokrenulo je istragu protiv nekoliko bivših pripadnika Wehrmachta za koje se sumnjiči da su 1944. u blizini Firence ubili dio porodice njemačkog fizičara Alberta Einsteina, saopšteno je u srijedu.

"Središnji ured za rasvjetljavanje nacističkih zločina dostavio nam je opširnu dokumentaciju o još živim sudionicima pokolja nad porodicom Einsteinova bratića", saopćtilo je odvjetništvo u Frankethalu te je dodalo da bivši zapovjednik tenkovske jedinice koja je u augustu 1944. uhapsila i strijeljala porodicu Einsteinova bratića, živi na području koje se nalazi u njegovoj nadležnosti, javila je Hina.

Njemački vojnici su potkraj augusta 1944. pri povlačenju iz Italije upali u kuću Einstenova bratića Roberta Einsteina koji se skrivao u blizini Firence te su nakon toga strijeljali njegovu ženu i dvije kćeri te zapalili kuću. Robert Einstein, koji se za vrijeme pokolja sakrio u obližnju šumu nedugo nakon toga je počinio samoubistvo.

Njemački nobelovac židovskog porijekla Albert Einstein je nakon što su nacionalsocijalisti preuzeli vlast 1933. emigrirao u SAD i nikada više nije posjetio svoju domovinu.