Neugodna udaljenost
82

Pokraj Zemlje proletio asteroid promjera 4,4 kilometra

Klix.ba
U tačno 13:06 sati po našem vremenu pokraj Zemlje je protutnjao asteroid Florence, "zvijer" veličine planine, na neugodnoj udaljenosti od sedam miliona kilometara.

Stijena najvećeg promjera od oko 4,4 kilometra prišla je Zemlji na udaljenosti 18 puta većoj razdaljine između naše planete i Mjeseca.

"Dugo vremena ništa ove veličine nije prošlo pokraj nas tako blizu. Ovo se dešava samo jednom u 40 godina", rekao je Paul Chodas, menadžer Odjela za proučavanje bliskih svemirskih tijela pri NASA-inom slavnom JPL-u (Jet Propulsion Laboratory).

On podsjeća da trenutno znamo tek 10-ak tijela slične veličine koji se povremeno približe Zemlji. Također, astronomi su izračunali putanju asteroida Florence i postoji velika sigurnost da se on neće uputiti direktno ka Zemlji bar u sljedećih nekoliko stoljeća.

Treba napomenuti da bi tijelo veličine Florence bilo dovoljno da uništi civilizaciju, a možda i čovječanstvo u cjelosti. Štaviše, asteroid ili kometa promjera od 1.000 metara dovoljna je za uništenje civilizacije kakvu poznajemo.

Florence je otkrio astronom Schelte Bus 1981. godine. Njen eliptični put oko Sunca traje 2,35 godina, a oko svoje ose okrene se za samo 2,4 sata.

Današnji prelet asteroida Florence iskorišten je za njegovo dodatno proučavanje zahvaljujući NASA-inom opservatoriju Arecibo u Puerto Ricu i kalifornijskom Goldstone Solar System Radaru. Naučnici su stoga uspjeli da prvi put najnovijom tehnologijom snime veliki asteroid.

Prve fotografije asteroida bit će visoke rezolucije i prikazat će detaljnu površinu objekta gdje će jedan piksel odgovarati veličini od tri metra.