Nauka
8

Pokraj Zemlje prolazi nekoliko većih asteroida, nema razloga za zabrinutost

Klix.ba
Ilustracija (Foto: NASA)
Ilustracija (Foto: NASA)
Čini se da je septembar mjesec kojeg će astronomi pamtiti po gustom rasporedu preleta asteroida pokraj naše planete.

Nakon preleta nekoliko asteroida, uključujući 2016 QA2 koji se desio prošle sedmice, astronomi očekuju još bliskih susreta. U srijedu je zabilježen 2016 RB1 širine 10 metara koji je pokraj zemlje prošao na udaljenosti od oko 40.000 kilometara.

Mnogo veći asteroid veličine između 700 metara i 1,6 kilometara istog je dana prošao pokraj Zemlje na udaljenosti od oko 16 miliona kilometara.

Kada bi asteroid te veličine udario u površinu naše planete gotovo sigurno bi uništio sav život. Asteroid širine 1.000 metara koji udari u tlo dovoljan je da Zemlju pretvori spržen i suh svijet.

Krajem sljedeće sedmice pokraj našeg doma proći će 2016 QL44 širok između 27 i 60 metara na udaljenosti od oko 1,5 miliona kilometara.

Serija asteroida ne bi trebala da izaziva zabrinutost, ali astronomi dodaju kako njihova pojavnost ne bi trebala proći neopaženo zbog činjenice da svaki od navedenih asteroida predstavlja potencijalnu opasnost.

Čovječanstvo u svojoj evidenciji ima tek 1,5 posto asteroida većih od 30 metara koji u svojoj putanji oko sunca prilaze Zemljinoj orbiti.