Nauka
0

Pogodak.ba pokreće pretraživač specijaliziran za multimedijalne fajlove

Sarajevo-x.com
BH korisnici Interneta, prema internom istraživanju pretraživača Pogodak.ba (na osnovu šestomjesečne analize najtraženijih pojmova), najviše traže muziku, pogotovo melodije za mobilne telefone i mp3 fajlove najpopularnijih domaćih i stranih izvođača.

Osim muzike, također se traže i različiti pojmovi u slikovnim i video fajlovima, pogotovo sportskog, erotskog i showbiz sadržaja.

Prateći tu naviku korisnika, bh. Internet pretraživač Pogodak.ba odlučio je da se bolje pozabavi mogućnostima što jednostavnijeg pronalaženja interesantnih multimedijalnih fajlova.

Od prije nekoliko dana na Pogodak.ba korisnici mogu pretraživati više od 700.000 audio, video i slikovnih fajlova unutar bh. Internet prostora. Pretraga multimedijalnih datoteka na jednom mjestu omogućava korisnicima upis jednog pojma, nakon čega će se prikazivati sve audio, slikovne i video datoteke. Ukoliko korisnik želi da mu se prikažu npr. samo audio datoteke, klikom na dugme »audio« fajlovi će se filtrirati i prikazat će mu se samo audio fajlovi, u jednom od 10 formata (midi, au, mp3, wav, wma...). Isto tako je moguće naprednije pretraživanje i ograničavanje prikaza traženih dokumenata na samo one formate, koje korisnik odabere. Tako je moguće pronaći rezultate slikovnih fajlova u dvadesetak različitih formata (tiff, jpeg, bmp, gif, png...), a video fajlove u 9 različitih formata (mpeg, quicktime, avi, wmv...).

Dodatna prednost specijaliziranog multimedijalnog pretraživača je ta, što će se uz ponuđene rezultate pretrage prikazivati i kratki opisi fajlova. Tako će npr. korisnici koji traže mp3 datoteke vidjeti ko je izvođač, naslov numere, album... Pogodak je razvio tehničko rješenje koje će omogućavati »dublje čitanje« fajlova i iz njih izvlačiti dostupne podatke vezane za njih, a takvo rješenje sigurno omogućava korisnicama da otvore samo one datoteke, za koje su sigurni da odgovaraju njihovim zahtjevima.