|

Pogledajte zastrašujuće prizore uragana Dorian snimljene iz svemira

Pogledajte zastrašujuće prizore uragana Dorian snimljene iz svemira
22
Dž. L.
4.9.2019. u 09:03
38
komentara
22

dijeljenja
Uragan Dorian nastavlja razarati Bahame i sve je bliži istočnoj obali Amerike, dok meteorolozi i drugi stručnjaci nastavljaju posmatrati njegovo kretanje. Sada su im se pridružili i astronauti koji su podijelili zastrašujuće slike strašne oluje iz svemira.
Dorian je prvih dana brzo prerastao u uragan pete kategorije i nakon što je najsnažnije pogodio Bahame sa vjetrovima brzine 260 kilometara na sat, jučer je konačno oslabio u oluju druge kategorije.

Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) kaže da se oluja sada konačno kreće na sjeverozapad, ali još uvijek se predviđaju vjetrovi opasni po život, i to najviše na Bahamima. Dorian je do sada usmrtio sedam osoba i uništio desetine hiljada kuća na Bahamima.

Foto: Nick Hague/NASA Foto: Nick Hague/NASA


Stručnjaci koji prate Dorian koristili su se svim alatima, uključujući prikupljanje satalitskih snimaka te slika iz aviona koji "love" uragane, a kako bi predvidjeli gdje će oluja udariti i kojim intenzitetom.

Posljednje fotografije stižu sa Međunarodne svemirske stanice. Astronaut Nick Hague zabilježio je fotografiju takozvanog oka ili centra uragana u kojem je inače veoma mirno. S druge strane, zidovi uragana sačinjeni su od smrtonosnih vjetrova.

Foto: Christina Koch/NASA Foto: Christina Koch/NASA


Drugu fotografiju 2. septembra zabilježila je astronautkinja Christina Koch, a koja pokazuje intenzivnu oluju iznad okeana i američke obale.

Uragan Dorian najteže je pogodio Abaco ostrva na kojima postoje dijelovi u kojima je normalan život trenutno nemoguć.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...