Historijska misija
13

Pogledajte prvu fotografiju koju je letjelica Chang'e-4 poslala s "tamne strane" Mjeseca

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska svemirska letjelica Chang'e-4 prva je u historiji sletjela na "tamnu stranu" Mjeseca odakle je uspjela poslati i nekoliko prvih fotografija s površine Mjeseca.

S obzirom na nemogućnost direktne komunikacijske veze, sve fotografije i podaci najprije se šalju na odvojeni satelit, a zatim se prenose na Zemlju.

Ova misija je historijska, jer je ovo prvi put da je letjelica sletjela na neistraženu daleku stranu Mjeseca. Glavni cilj kineske misije na Mjesec je istraživanje kratera Von Kármán koji se nalazi u bazenu Aitken.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Podsjećamo, Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) je 7. decembra lansirala Chang'e-4 rover raketom Long March-4C s lansirnog kompleksa Xichang na jugozapadu Kine. Letjelica Chang'e-4 rover je u 4 sata i 26 minuta po našem vremenu dotakla južni Mjesečev pol, a odmah nakon slijetanja objavljene su i prve fotografije. Administrator u NASA-i Jim Bridenstine rekao je da je riječ o impresivnom dostignuću.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Inače, "tamna strana" Mjeseca zapravo nije tamna, ona je obasjana jednako kao i strana koja se vidi sa Zemlje. Riječ "tamna" povezana je sa činjenicom da je ona uvijek okrenuta suprotno od naše planete.