{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Pogledajte: Kiša Geminida pogodila i Bosnu i Hercegovinu

Klix.ba
14.12.2014. u 19:54
55
54
Pogledajte: Kiša Geminida pogodila i Bosnu i Hercegovinu
55
Zemlja je sinoć i večeras prošla kroz potok čestica meteorskog roja Geminida koje ulaskom u atmosferu sagorjevaju i koje vidimo kao meteore.


Sedam kamera bosanskohercegovačke meteorske mreže, koju zajednički vode Federalni hidrometeorološki zavod i Astronomsko društvo Orion, registriralo je u posljednje dvije noći 1.180 meteora, a za njih 228 su određene orbite.

"Geminidi su neobičan meteorski roj jer pogađaju Zemlju sa strane", rekao nam je Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion. "Ti meteori nas pogađaju nježno. Dok ljetni Perzeidi ulijeću u atmosferu Zemlje sa 37 km u sekundi, što je brzo, a Leonidi još malo brže, Geminidi nas udaraju sa samo 22 kilometara u sekundi".

Zbog toga Geminidi mogu uzrokovati pojavu više sporih vatrenih kugli tokom svog godišnjeg nastupa.

Porijeklo meteorskog roja Geminida je malo neobično. Astronomi su u početku mislili da je nebesko tijelo koje je stvorio ovaj roj bio asteroid, ali sada, naučnici smatraju da je tijelo 3200 Phaethon zapravo bivša kometa. Zemlja prolazi kroz ovu struju svemirskih krhotina svake godine sredinom decembra, zbog čega meteori prividno izlijeću iz sazviježđa Blizanaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: