Nauka
346

Pogledajte kako je izgledao Supermjesec iznad BiH

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Večeras, u 20 sati i 18 minuta, imali smo priliku posmatrati izlazak još jednog Supermjeseca u ovoj godini. Bio je to četvrti u nizu od pet i ujedno najveći i najsjajniji Supermjesec.

Riječ je o pojavi kada se naš prirodni satelit nađe u najbližoj tački svoje orbite u odnosu na Zemlju. Večeras je Mjesec bio na udaljenosti od "samo" 356. 896 od Zemlje, dok inače njegova prosječna udaljenost od Zemlje iznosi oko 384.000 km.

Supermjesec je večeras oko 30 posto sjajniji nego inače. Ova pojava nema neki poseban efekat na našu planetu izuzev što će plima na moru biti nešto viša od uobičajene.

Prema riječima astronoma, večeras će Mjesec biti bliži Zemlji više nego ikada u posljednjih 20 godina. Naredni Supermjesec moći ćemo vidjeti 9. septembra ove godine, a zatim 8. septembra 2015., 14. novembra 2016., te 2. januara 2018.

Napomenimo da će u noći 12. na 13. august ove godine Zemlja proći kroz najgušće dijelove meteorskog potoka Perzeida. Ova godina nije baš najpovoljnija zbog Punog mjeseca pa se meteori slabijeg sjaja neće moći vidjeti. Ali, bit će dovoljno onih sjajnijih. U noći maksimuma obično se očekuje oko stotinjak meteora na sat.

Nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije maksimuma, Perzeidi se mogu uočiti ali u nešto manjem broju. Astronomsko društvo Orion organizovalo je posmatranje Supermjeseca i Perzeida na platou Astronomske opservatorije na Trebeviću (blizu cilja Bob staze).