Lunarni fenomen
499

Pogledajte kako izgleda Super plavi krvavi Mjesec iznad Sarajeva

Piše: El. Lj.
Foto: K.S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Super plavi krvavi Mjesec, trostruki lunarni fenomen koji nije viđen u posljednjih 36 godina, obasjao je nebo, a ovom nesvakidašnjem prizoru mogli su svjedočiti i Bosanci i Hercegovci.

Supermjesec je pojava kada se pun Mjesec nađe bliže Zemlji nego inače. Kada Mjesec postane crvenkast onda tu pojavu nazivamo Krvavi Mjesec, a kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put na nebu pojavi pun Mjesec onda je riječ o pojavi Plavi Mjesec.

Supermjesec, Krvavi Mjesec i Plavi Mjesec večeras su se pojavili odjednom na nebu, a tu pojavu pokušali su fotografisati mnogi bh. građani. Naš fotoreporter napravio je nekoliko fotografija Super plavog krvavog Mjeseca iznad Sarajeva.

Ova rijetka nebeska pojava nije bila vidljiva u svim dijelovima svijeta i propustit će je većina ljudi u Evropi, Africi, Centralnoj i Južnoj Americi. Ipak, ljubitelji astronomije u ovim dijelovima svijeta moći će pratiti neobičnu pojavu putem videa uživo koje će na internetu prenositi NASA, Virtual Telescope i Univerzitet Zapadni Sydney.

Pojava Plavi Mjesec desit će se još dva puta u 2018. godini, dok ćemo pojavu Supermjesec čekati do januara 2019. godine.