Privlače ribu
11

Podvodni zvučnici bi mogli pomoći u oživljavanju koraljnih grebena

D. B.
Koraljni grebeni su među žrtvama klimatskih promjena, a novo istraživanje nudi genijalan pristup za njihovo oživljavanje.

Nedavnim istraživanjem je ustanovljeno da podvodni zvučnici postavljeni blizu mrtvih koraljnih grebena u Australiji privlače ribu da se pojavljuje i nastanjuje, gotovo dvostruko više ribe nego inače.

Putem zvučnika nije puštana neka specifična muzika, nego samo snimci zvukova oko "zdravih" koraljnih grebena.

"Zdravi koraljni grebeni su nevjerovatno bučna mjesta. Ovi zvukovi privlače mladu ribu koja traži stanište", rekao je profesor Steve Simpson, autor pomenutog istraživanja.

S druge strane, "bolesni" koraljni grebeni postaju tihi bića koja čine njihov ekosistem nestaju ili ih napuštaju. Međutim, naučnici pomoću zvučnika "ohrabruju" mladu ribu da oživi greben. Njihova metoda je uspješna te privlači dvostruko više ribe nego inače, Broj prisutnih vrsta se povećava za 50 posto.

Međutim, ovvakve metode pomažu u rješavanju lokalnih problema, ali i dalje treba riješiti rpobleme koji dovode do degradacije koraljnih grebena na našoj planeti.

Povećanje temperature okeana rezultiralo je izumiranjem Velikog koraljnog grebena 2015. i 2016. godine. Grebeni ovise o simbiozi između korala i algi koje u njima žive te predstavljaju osnovni gradivni blok njihovog postojanja. Povećanje temperature vode je pokrenulo proces u kojem greben ostaje bez algi, odnosno bez glavnog izvora energije.

Kiselost okeana je još jedan problem za koraljne grebene. Sagorijevanje fosilnih goriva stvara višak CO2, koji se prirodno rastvara u okeanu i povećava kiselost vode.