Na jugu Britanije
31

Podvodni T-Rex: Otkrivena dvometarska lobanja drevnog "morskog čudovišta"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Na obali u oblasti Dorest, na jugu Britanije istraživači su pronašli lobanju ogromnog morskog čudovišta. Pripada pliosaurusu, morskom reptilu koji je tjerao strah i trepet u okeane prije otprilike 150 miliona godina.

Fosil dug dva metra najbolji je primjerak ove vrste koji su naučnici dosad otkrili. Lobanja "morskog čudovišta" duža je od tijela većine ljudi, što ilustrira koliko su velika takva stvorenja bila.

Predstavljali su strah i trepet okeana, što nije bilo teško sa 130 zuba oštrih poput britve koji su nemilosrdno kidali plijen. Stoga plijen Pliosaurusa nije dugo patio, morsko čudovište uspjelo je ubiti jednim ugrizom, piše BBC.

Bio je to stroj za ubijanje ukupne dužine između deset i 12 metara. Osim smrtonosnih zuba, imao je četiri izuzetna snažna uda koja su nalikovala perajama, a pomoću kojih se najveći grabežljivac velikom brzinom probijao kroz okeane. Znanstvenici ga opisuju kao podvodnog T-Rexa.

Pliosaurus, koji je otkriven na obali u Dorsetu, ogroman je i, što je najvažnije, vrlo dobro očuvan, piše BBC.

Rekonstrukcija izgleda Pilosaura
Rekonstrukcija izgleda Pilosaura

Kako za britanske medije objašnjava paleontolog Steve Etches, takvog primjerka nema nigdje drugo.

"Jednostavno je savršeno. Jedan od najboljih fosila s kojima sam ikad radio. Na lobanji je sačuvana svaka kost ovog drevnog predatora", kazao je Etches.