Naučnici u čudu
7

Podvodni laboratorij nestao bez traga u Baltičkom moru

D. B.
Njemačke vlasti istražuju misteriozni i u prvi mah neobjašnjiv nestanak podvodnog laboratorija Boknis Eck u Baltičkom moru.

Laboratorij, odnosno opservatorij, vrijedan 300.000 eura se sastoji od dva dijela, jedan je težak 250, a drugi 100 kg. Bio je usidren na dubini od 22 metra, ali je iznenada nestao. Naučnici kao mogući uzrok nestanka isključuju veliku oluju, snažne struje ili velika morska bića.

Oba dijela su se nalazila između danske i njemačke granice, a "uklonjena su velikom silom sa svoje pozicije".

Podaci iz laboratorije su prestali stizati 21. augusta oko 20:15 sati, nakon čega su poslani ronioci da provjere o čemu se radi. Oni su otkrili da je kompletna struktura doslovno nestala, a uočili su samo pokidani kabl.

Opservatorij Boknis Eck se nalazio na udaljenosti od 1,8 km od obale i to u zoni zabranjenoj za civilni i komercijalni vodeni saobraćaj. Skupljao je podatke o temperaturi vode, hranjivim tvarima, količini soli i koncentraciji hlorofila te metana kako bi se procijenilo zdravlje lokalnog ekosistema. Istraživači tvrde da su podaci koje je laboratorij prikupljao "apsolutno neprocjenjivi".