Nauka
23

Početak historijske misije: OSIRIS-REx krenuo na put do asteroida Bennu i nazad

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
NASA-ina letjelica OSIRIS-REx uspješno je lansirana raketom Atlas V iz Cape Canaverala sa Floride na sedmogodišnje putovanje do asteroida Bennu i nazad.

Ovo je jedna od najvažnijih misija NASA-e, s obzirom da će prvi put u historiji sonda sletjeti na asteroid, uzeti oko dva kilograma uzorka tla i vratiti ih na Zemlju, gdje će biti podvrgnuti detaljnim analizama.

OSIRIS-Rex je skraćenica za "Porijeklo, spektralnu interpretaciju, identifikaciju izvora, sigurnost i istraživač regolita" (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer), a na Bennu će sletjeti u julu 2020. godine gdje će u narednih 505 dana prikupljati uzorke tla nakon čega će krenuti nazad na Zemlju, gdje bi trebao stići 24. septembra 2023. godine.

Asteroid Bennu (službeni naziv 101955 Bennu) je jedan od oko 7.000 asteroida čija putanja je blizu Zemljine, od kojih 26 ima prečnik veći od 200 metara. Od tih 26 pet je karbonskog porijekla, što znači da su nastali na samom početku Sunčevog sistema, otprilike prije četiri milijarde godina. Bennu, čiji je prečnik oko 500 metara, prolazi najbliže Zemlji i stoga će putovanje do njega i nazad trajati najkraće.

Bennu svoju orbitu oko Sunca obiđe za 436 dana (1,2 godine), a svakih šest godina dolazi veoma blizu Zemlje, na samo 0.002 Astronomskih jedinica (AU), odnosno 300.000 km, što je bliže nego Mjesec (minimalna udaljenost Zemlja - Mjesec je 356.400 km). Naučnici vjeruju da bi Bennu mogao udariti u zemlju krajem 22. stoljeća, no iz NASA-e uvjeravaju kako taj scenario, ukoliko se i desi, neće uništiti život na našoj planeti.

Ova misija je značajna s obzirom da će naučnici imati uvid u sam početak Sunčevog sistema, s obzirom da će analizirati podatke tla netaknutog četiri milijarde godina.

Nakon analize podataka sa Bennua čovječanstvo će biti korak bliže otkrivanju tačnog nastanka života na Zemlji, s obzirom da je naučna pretpostavka da je život na Zemlji nastao upravo zahvaljujući udarima asteroida poput Bennua, koji su donijeli organske molekule neophodne za nastanak života.

Vezani članci