Misterija stara pet vijekova
0

Počeo lov na stvarnu Mona Lisu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istraživači su počeli potragu za ostacima žene za koju se vjeruje da je bila inspiraciju umjetniku Leonardu da Vinciju za slikanje Mona Lise, kako bi pokušali riješiti misteriju koja muči historičare duže od pet vijekova.

Tim stručnjaka naoružan specijalnim radarom počeo je potragu u ženskom samostanu i Firenci, gdje se vjeruje da je sahranjena žena koja je bila model Da Vinciju sa sliku iz 16. vijeka.

Stvarna Mona Lisa, prema tvrdnjama historičara, bila je Lisa Gherardini, supruga bogatog trgovca Francesca del Gioconda, koji je navodno naručio portret, iako o tome nema relevantnih dokaza.

Istraživači tvrde da će pronalaskom njene lobanje moći rekonstruisati lice i uporediti ga sa slikom.

Stvarni identitet Mona Lise i njenog zagonetnog osmjeha pobudili su radoznalost ljubitelja umjetnosti širom svijeta.

Prema navodima muzjea Louvre u Parizu, gdje je slika izložena, portret je nastao u Firenci između 1503. i 1506. godine, a pretpostavlja se da je naručena zbog dva događaja, ili kupovine kuće ili rođenja sina.

Naučnici smatraju da je ključ rješavanja misterije sakriven u oronulom samostanu Sveta Orsola u centru Firence. Istraživači će uz pomoć rada pokušati pronaći posmrtne ostatke misteriozne dame.

"Imamo dokaze da je sahrana Lise bila održana 1542. godine u ovom samostanu", rekao je Silvani Vincenti, član istraživačkog tima.

Istraživači smatraju da je Lisa posljednje dvije godine svog života provela u samostanu, gdje je brinula o dvjema kćerkama, koje su bila časne sestre, javlja Reuters.