Nauka
0

Počelo epohalno istraživanje na Arktiku

Sarajevo-x.com
Britanski tim istraživača u subotu je krenuo na putovanje na Sjeverni pol kako bi otkrili koliko brzo se topi Arktik.

Kako javlja BBC, poznati istraživač Arktika Pen Hadow, sa dvojicom kolega, započeo je svoju ekspediciju 800 kilometara sjeverno od Kanade, gdje su ih u subotu iz helikoptera spustili na ledeno područje.

Tokom putovanja koje će trajati oko 100 dana namjeravaju izmjeriti debljinu leda, što će predstavljati jedno od najdetaljnijih istraživanje ove vrste. Završetak putovanja i prezentovanje rezultata najavljuje se za maj ove godine.

Pen Hadow, otac dvoje djece, prva je osoba koja je 2003. godine otišla na samostalno putovanje na Sjeverni pol, bez pomoći kanadskih vlasti.

"Ako zaista, kao što nam to naučnici govore, led postaje sve tanji, onda bi se cijeli svijetu trebao alarmirati. Krenuli smo na ovo putovanje jer je to jedini način da se skupe informacije koliko je debeo led. To je ono što naučnici zapravo trebaju da znaju", kazao je Hadow.

Njegove kolege Martin Hartley iz Londona fotografisat će ekspediciju, dok će Ann Daniels, majka četvero djece iz Devona, navigirati.

Satelitski snimci prikazali su kako se dio Arktičkog mora posljednih godina rapidno topi. Vjeruje se da se ovo područje otapa zbog povećanja temperature zraka iznad leda i povećanja temperature vode ispod njega. Većina naučnih institucija i agencija te promjene pripisuju posljednicama globalnog zagrijavanja.

Prije nekoliko godina, naučnici su predvidjeli da bi krajem ovog stoljeća Arktik tokom ljeta mogao ostati bez leda, dok sada tvrde da bi se to moglo desiti puno ranije.

Posljednja ekspedicija ima za cilj pružiti naučnicima 'istinu sa terena', kako bi mogli bolje interpretirati snimke koje dobivaju iz satelita.

Profesor Wieslaw Maslowski, stručni savjetnik za istražavanja na Arktiku, nada se da će mu novi podaci omogućiti da preciznije prognozira kada će nastati prvo ljeto bez leda na Arktiku. On trenutno predviđa da bi se takvo nešto moglo desiti 2013. godine ili u periodu od 2010. do 2016. godine