Nauka
0

Pljačkaši zaslužni za otkriće novih egipatskih grobnica

Sarajevo-x.com
U nedjelju su egipatski zvaničnici objavili kako su tokom hapšenja pljačkaša grobnica otkrivene grobnice tri kraljevska stomatologa. Grobnice su zaštićene kletvom,a bile su hiljadama godina skrivene ispod slojeva pustinjskog pijeska u sjeni najstarije egipatske piramide, poznate kao stepenasta piramida kralja Đosera.

"Prije dva mjeseca pljačkaši grobnica su počeli iskopavati nepoznate grobnice, ali su vrlo brzo nakon toga uhvaćeni i pritvoreni. Svakako moramo zahvaliti lopovima na ovom izvanrednom otkriću", saopštio je na press konferenciji Zahi Hawass, predsjedavajući egipatskog Vrhovnog odbora za antikvitete.

"Zahvaljujući iskopinama lopova arheolozi su otkrili tri grobnice, a na zidovima jedne grobnice stoji upozorenje da će svaka osoba koja oskrnavi grob biti pojedena od strane krokodila i zmije."

Uspravni, obojeni lik glavnog stomatologa pod imenom Iy Mry na zidu nasuprot napisanog upozorenja, spušta mrki pogled prema prolaznicima.

Grobnice su stare preko 4,000 godina i odnose se na period Pete dinastije. Sagrađene su kako bi se odala počast glavnom stomatologu i dvojici njegovih suradnika Kem Msw i Sekhem Ka koji su liječili faraone i njihove porodice.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Njihova lokacija u blizini najstarije egipatske piramide ukazuje nam na poštovanje egipatskih kraljeva prema doktorima koji su se brinuli za zdravlje njihovih zuba", izjavio je Hawass.

Za razliku od grobnica pripadnika egipatske više klase koje su bile građene isključivo od vapnenca, grobnice kraljevskih stomatologa su sagrađene od mješavine cigli od blata i vapnenca.

"Svrha egipatskih grobnica jeste da traju zauvijek, ali ove grobnice su sagrađene od materijala koji ne može vječno trajati", pojasnila je Carol Redmount, profesorica egipatske arheologije na Berkleyju.

U slučajno otkrivenim grobnicama nisu pronađene mumije kraljevskih stomatologa.