{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pisac Arthur C Clarke umro u 90-toj godini života

S
19.3.2008. u 10:15
0
0
Pisac Arthur C Clarke umro u 90-toj godini života
0
Pisac Arthur C Clarke umro u 90-toj godini života
Foto: AFP/File
Britanski pisac naučnofantastične književnosti sir Arthur C Clarke umro je u Šri Lanki u devedesetoj godini života.
Pisac rođen u Somersetu je postao popularan kada je 1968. godine njegova kratka priča “The Sentinel” adaptirana za film “2001: Odiseja u svemiru”, režisera Stanleya Kubricka.

Vizije sir Arthura o putovanju u svemiru u budućnosti i o tehnologiji obiluju nevjerovatnom snagom imaginacije.

Kako navodi jedan izvor, Clarke je umro u 01:30, prema lokalnom računanju vremena, 18. marta u svome domu. Pisac je već 1956. godine pretrpio srčani udar.
Sin farmera, sir Arthur je pohađao Huish`s Grammar School u Tauntonu preije nego što je otišao u vojsku. Tokom Drugog svjetskog rata dobrovoljno je radio za Royal Air Force, gdje je radio na tajnom razvoju radara, gdje je stekao osnove da bi kasnije predvidio koncept komunikacijskih satelita.

U maštovitim i detaljnim opisima svemirskih letjelica, super-računara i brzih komunikacijskih sistema uživalo je mnogobrojsno čitateljstvo širom svijeta.

Pisac je 1940. godine predvidio da će se čovjekove slijetanje na Mjesec desiti do 2000. godine, što je u to vrijeme bila ideja koja je automatski odbačena.

Arthur C Clarke je napisao više od 100 knjiga i on je svojim pisanjem, prema mišljenju mnogih, naučnoj fantastici dodao humanije i nešto praktičnije crte. Pisac Clarke je sa Kubrickom sarađivao na scenariju za film “2001: Odiseja u svemiru”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: