{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pirane se radije "svađaju" nego što grizu

S
13.10.2011. u 08:36
0
0
Pirane se radije "svađaju" nego što grizu
0
Pirane se radije "svađaju" nego što grizu
Uprkos lošoj reputaciji, pirane i ne grizu tako često. Naučnici su otkrili da strašne ribice koriste zvuk za komunikaciju, te da tako češće zaplaše suparnike nego što ih napadaju.
S podvodnim mikrofonima naučnici su snimili zvukove koje prozvode ove ribice kad su suočene jedne s drugima. Oni navode da svaki od tri vrste zvukova sa sobom nosi određenu poruku.

"Mnoge ribe koriste zvukove kako bi privukle partnera, tako da su zvukovi važan faktor za njihovu reprodukciju. No, ako bismo razumjeli ponašanja riba u skladu sa zvukovima koje proizvode, tad bi ribari osluškivanjem mora mogli ocijeniti i kad je najbolje vrijeme za ribolov", 'plastično' su pojasnili stručnjaci koji iza sebe imaju nekoliko naučnih radova o glasanju različitih vrsta riba.

Kad je riječ o piranama, uočene su, dakle, tri vrste zvuka. Prva se odnosi na bliski susret licem u lice, ali ne i borbu. Druge dvije vrste se odnose na zvuk koji puštaju nakon što otjeraju jedni druge, odnosno kad grizu jedni druge.

Većinu vremena, međutim, ove ribice provode plivajući mirno, bez buke i podvodnih sukoba. Ustanovljeno je to kroz sate i sate mukotrpnog posmatranja njihovog ponašanja, prenio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: