{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pilula kao lijek za kleptomane

S
3.4.2009. u 09:04
0
2
Pilula kao lijek za kleptomane
0
Pilula kao lijek za kleptomane
Foto: Ilustracija
Lijek naltrekson, koji se koristi za liječenje alkoholizma, a vjeruje se da može pomoći i onima koji su suočeni s problemom kockanja, ima još jedno ljekovito svojstvo. Naime, naučnici vjeruju da ova pilula može koristiti i serijskim lopovima.
Naltrekson, kako ističu sa Univerzitata Minnesota u SAD-u, može kleptomane riješiti potrebe da kradu i to tako što u mozgu blokira nervnu interakciju koja stvara osjećaj zadovoljstva pri toj radnji.

Kleptomane, ljude koji imaju poremećaj otuđivanja stvari, naučnici su studirali više od osam sedmica. Nekima su davani naltreksoni, dok su drugi liječeni placebom. Pokazalo se da postoji značajna razlika u ponašanju kradljivaca nakon uzimanja lijeka.

"Rješava ih potrebe i želje za krađom", objašnjava doktor Jon Grant, a prenosi magazin Biological Psychiatry. Kandidati koji su učestvovali u istraživanju bili su toliko zagriženi u krađu da su otuđivali čak i najobičnije stvari koje je lako nabaviti. Zbog toga su bili u velikim nevoljama, kaže Grant.

Kad osoba ima potrebu za alkoholom, drogom ili krađom, organizam otpušta hormon endopfin, poznat i kao "hormon sreće", pri čemu se stvara osjećaj zadovoljstva, opuštenosti, ali i ovisnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: