Nauka
0

Pet čudnih znanstvenih činjenica

Sarajevo-x.com
Erekcija poslije smrti, sindrom vanzemaljske ruke i treća bradavica samo su neki od čudnih medicinskih fenomena koji mogu da se dese ljudima. Prenosimo listu ruske Pravde u kojoj su nevjerovatni fenomeni objašnjeni na znanstven način.

Erekcija poslije smrt

Erekcije poslije smrti (ponekad nazvane i "anđeoska pohota“) se dešavaju kada muškarac umre u vertikalnom položaju ili licem prema dole. Za vrijeme života, srce pumpa krv osiguravajući relativno jednaku distribuciju po čitavom tijelu. Kada se ovaj mehanizam zaustavi, jedino sila teže djeluje na krv i kao i svaka masa, krv se skuplja u najnižem dijelu tijela i uzrokuje oticanje.

Sindrom vanzemaljske ruke

Sindrom vanzemaljske ruke (ili sindrom doktora Strangelovea) je neobičan neurološki poremećaj gdje se čini da ruka oboljelog počinje da živi vlastiti život. Sindrom se najbolje može posmatrati u slučajevima osobe kojoj su hemisfere mozga odijeljene hirurškim putem, procedurom koja se nekada koristila da olakša simptome ekstremnih slučajeva epilepsije. Sindrom se ponekad pojavljuje u pacijenata koji su imali operaciju mozga, udar ili infekciju.

Muškarci mogu dojiti

Fenomen muške laktacije u ljudi je postao učestaliji zadnjih godina zbog korištenja lijekova koji stimuliraju muške mliječne žlijezde. Muška laktacija je najčešće uzrokovana hormonalnim liječenjem muškaraca koji boluju od raka prostate. Moguće je izazvati laktaciju kod muškaraca i žena konstantnom masažom i stimulacijom bradavice putem sisanja duži period vremena.

Treća bradavica

Treća bradavica (prekobrojna bradavica) je dodatna bradavica koja je pojavljuje kod sisara. Često pogrešno prepoznata kao madež, treća bradavica se može naći kod dva posto žena te muškaraca u manjem broju. Bradavica se pojavljuje duž dvije vertikalne "mliječne linije“ koje počinju kod pazuha, prolaze kraj normalnih bradavica i završavaju u preponama. Treća bradavica se može podijeliti u osam nivoa razvijenosti, od jednostavnog busena dlaka do minijaturne dojke koja ispušta mlijeko.

Smrt na WC šolji

Postoje mnoge ozljede vezane za toalet te neke smrti vezane za toalet koje se mogu pronaći u historijskim knjigama i urbanim legendama. Kod dječaka, jedan od najčešćih uzroka ozljede genitalija je pad toaletne daske na penis za vrijeme korištenja. Kralj Velike Britanije George II je umro na WC šolji 1760. godine od puknuća aorte.