Otporne na uragane
0

Paukove mreže bi mogle pomoći u dizajnu izdržljivijih zgrada

Sarajevo-x.com
Paukove mreže su zaista prirodno čudo. Naučnici proučavaju izdržljivost tih mreža i njihovu otpornost na uragane i napade grabežljivaca. Ne radi se samo o snazi mreže, nego i o pametnom dizajnu.

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu su rekli da bi dizajn paukove mreže mogao biti iskorišten za izgradnju sigurnijih zgrada ili čak nesalomivih materijala.

Za izradu mreže pauk koristi mnogo energije, ona je dizajnirana tako da veće popravke nisu potrebne. Naučnici su otkrili da mreža može sama od sebe da se opušta i postaje čvršća u zavisnosti od tereta koji se nalazi na njoj.

U testu sa tri materijala paukova mreža se pokazala šest puta otpornijom na oštećenja kada na njih padnu grančice ili u slučajevima kada pušu snažni vjetrovi. Kada teret dospije na mrežu, pukne samo jedan manji dio, koji pauk brzo i lako popravi.

Uklanjanjem 10 posto niti koje čine mrežu ona ne postaje slabija, nego čvršća za 10 posto.

"Stvarna snaga mreže nije u njenim koncima nego u promjeni njenih mehaničkih svojstava, što bi se moglo iskoristiti na različitim poljima", izjavio je autor istraživanja Markus Buehler.

Naučnici su već pokazali da je paukova mreža pet puta jača od čelika ukoliko se radi o istoj težini, objavio je Daily Mail.