{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papagaji rezonuju kao trogodišnja djeca

9.8.2012. u 22:10
2
5
Papagaji rezonuju kao trogodišnja djeca
2
Papagaji rezonuju kao trogodišnja djeca
Papagaji mogu donositi zaključke o tome gdje naći hranu, ne samo praćenjem tragova o tome gdje se ona nalazi, već i zahvaljujući nedostatku tragova. Ovakvo rezonovanje je ranije primijećeno samo kod ljudi i drugih primata.
U novom istraživanju naučnici su testirali afričke sive papagaje i njihovu mogućnost rezonovanja, tako što su tresli prazne kutije i kutije napunjene hranom, kako bi papagaji mogli čuti da se u njima nešto nalazi. Kada bi izabrali kutiju u kojoj se nalazi hrana, papagaji su zaključili da zvukovi predstavljaju hranu i da nedostatak zvuka u jednoj kutiji znači da se hrana nalazi u drugoj. Djeca ovaj izazov mogu prevazići tek kada napune tri godine.

"Ovo pokazuje da sivi papagaji donekle shvataju koncept uzroka i posljedica i da to koriste u shvatanju okruženja", kazao je Christian Schloegl, istraživač sa Univerziteta u Beču.

Već od ranije je poznato da su afrički sivi papagaji pametni. U jednom ranijem istraživanju su im pokazivane dvije neprozirne kutije. U jednoj se nalazila hrana, a druga je bila prazna. Kada bi im se pokazala prazna kutija, papagaji su uvijek birali drugu kutiju u potrazi za poslasticama.

Novo istraživanje je pokazalo da papagaji mogu donositi zaključke, ne samo pomoću vida, nego i pomoću sluha.

"Najvažniji zaključak ovog istraživanja je taj da veća inteligencija nije nešto što je evoluiralo samo jednom. Naprotiv, uporedne kognitivne vještine su evoluirale nekoliko puta paralelno i to kod udaljenih srodnika među primatima i pticama", kazao je Schloegl.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: