Nauka
0

"Pametne tablete" obavještavaju pacijente da uzmu novu dozu

Sarajevo-x.com
Naučnici su stvorili "pametnu tabletu" opremljenu čipom koja slanjem tekstualne poruke na mobitel obavještava pacijente kada je potrebno uzeti novu dozu lijeka, objavio je "Daily Mail".

Britanska Nacionalna zdravstvena služba je pronašla četrdeset volontera koji su uzimali svoje standardne lijekove za srce opremljene mikročipovima. Čipovi u tabletama šalju signal specijalnom flasteru koji je potrebno zalijepiti na rame nakon uzimanja tablete.

Tehnologija u čipu prati koliko je vremena prošlo od uzimanja posljednje tablete te šalje tekstualno upozorenje u vidu SMS poruke poslane na mobitel ukoliko pacijent zaboravi uzeti sljedeću dozu lijeka.

Sistem nazvan "Raisin" također prati ritam srca, srčanu aktivnost i san pacijenta, dakle sve signale koji mogu upućivati na pogoršanje stanja pacijenta.

"Pametna tableta" je prvobitno testirana u SAD-u i postigla je zavidne rezultate. Konstantnost pravovremenog uzimanja lijekova je poboljšana od 30% do 80%.

Ispravan režim uzimanja lijekova će zasigurno unaprijediti zdravlje pacijenata koji će također rijeđe morati potražiti hitnu medicinsku pomoć zbog komplikacija izazvanih neredovnim uzimanjem lijekova.

Specijalni flasteri omogućavaju doktorima da prate koliko su često pacijenti uzeli lijek, mogu pratiti njihov ritam srca i da li imaju poteškoća sa spavanjem. Ukoliko pacijenti imaju poteškoća sa snom, to može biti znak tečnosti u plućima, zbog čega je potrebno modifikovati doziranje lijekova.

Čipove je izumila kompanija "Proteus Biomedical" iz Kalifornije. Veoma mali i probavljivi senzori sastavljeni su od hranljivih sastojaka koji se aktiviraju u želucu nakon gutanja.

Kada se senzor aktivira, on šalje digitalne signale na specijalni flaster ili uređaj ugrađen ispod kože koji dekodira i pohranjuje informacije.

Proizvod je jučer dobio oznaku CE Evropske unije koja potvrđuje da zadovoljava sigurnosne zahtjeve, odnosno da je siguran po zdravlje. To otvara mogućnost da ova tehnologija bude kombinovana sa mnogim drugim lijekovima namjenjenih liječenju raznih bolesti.