{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pad kompjuterskog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici

S
14.6.2007. u 23:04
0
0
Pad kompjuterskog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici
0
Pad kompjuterskog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Međunarodna svemirska stanica
Ruski kompjuterski sistemi koji nadziru rezerve kisika i vode te položaj Međunarodne svemirske stanice su zakazali, saopćili su zvaničnici NASA-e. Tri člana posade ove svemirske stanice kao i sedam astronauta Atlantisa koji trenutno tamo borave nisu izloženi direktnom riziku, jer nisu zakazali svi vitalni sistemi svemirske stanice.
Ruski dio stanice posjeduje mrežu od šest kompjutera, ali u srijedu su samo dva kompjutera normalno funkcionisala. I prije su se javljali tehnički problemi kod ovih kompjuterskih sistema, ali restartovanjem kompjutera do sada je uvijek bio riješen svaki problem. Ovoga puta sistem nije bilo moguće rastartovati...

Inženjeri još uvijek nisu sigurni zbog čega su kompjuteri prestali raditi, budući da se ovakav incident nikada prije nije desio.

Američka svemirska letjelica Atlantis stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu tokom prošlog vikenda, a iz NASA-e je saopćeno kako bi se nastali problem trebao otkloniti u narednih nekoliko dana.

"Na raspolaganju imamo obilje resursa, pa imamo i dosta vremena da ovu situaciju riješimo", saopćio je Mike Suffredini, NASA-in program menadžer Međunarodne svemirske stanice.

Ukoliko se ne bude moglo računati na ruske sisteme opskrbe kisikom, svemirska stanica posjeduje rezerve kisika za narednih 58 dana. "Ukoliko bude poteškoća, svakako možemo iskoristiti opciju da napustimo stanicu", dodao je Suffredini.

Iako pad kompjuterskog sistema Međunarodne svemirske stanice pomenute astronaute ne izlaže direktnoj opasnosti, NASA će vjerovatno biti prisiljena produžiti misiju Atlantisa za još jedan dan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: