{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ozonski omotač pokazuje znakove oporavka

F
4.5.2006. u 15:01
0
0
Ozonski omotač pokazuje znakove oporavka
0
Ozonski omotač pokazuje znakove oporavka
Ozonski omotač je, zahvaljujući smanjenju emisije hemikalija koje ga uništavaju, počeo pokazivati znakove opravka, ali je malo vjerovatno da se može vratiti u stanje u kakvom je bio prije osamdesetih godina prošlog stoljeća, izjavili su američki istraživači.
Naučnici s Univerziteta u Koloradu, na čelu sa dr. Betsy Weatherhead, ipak su upozorili da bi, usprkos ovim znakovima opravka, ljudi i dalje trebalo da se čuvaju štetnih ultraljubičastih zraka, prenio je Reuters.

Krivica za uništavanje zaštitnog sloja ozona se pripisuje djelovanju hlora i broma koji se oslobađaju iz hlorofluorokarbona (CFC), vještački proizvedenih hemikalija koje se upotrebljavaju kod sprejeva i kućnih aparata za hlađenje, kao što su frižideri i klima uređaji.

Protokol iz Montreala, koji je potpisan 1987. a dosad ga je ratificiralo 180 zemalja, zabranjuje upotrebu hemikalija koje uništavaju ozonski omotač.

Sloj ozona u atmosferi neutralizira većinu štetnog uticaja sunčevoga ultraljubičastog zračenja, pa zato uništavanje ozonskog omotača povećava rizik od pojave raka kože i katarakte kod ljudi, a u opasnosti su i usjevi i morska fauna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: